MyCreed World

Menu
  • Assassin’s Creed
    • Close
  • All Blogs
    • Close
  • MyCreed World and Network
    • Close

Michael over Assassin’s Creed Odyssey

Poeh, wie had dat gedacht van één Assassin’s Creed game in de twee jaar naar toch weer elk jaar een nieuw deel. Toen Ubisoft destijds aankondigde dat ze een pauze namen met Assassin’s Creed was ik zeer opgelucht. Want laten we eerlijk zijn Assassin’s Creed was zijn glans verloren doordat het teveel op de automatische piloot was gegaan. Origins zou het begin zijn en worden van The Brotherhood, dit is waar The Creed werd opgericht en opgezet met een bepaalde reden. Origins veranderde de serie van een ‘story driven’ game naar een open-wereld game waarbij het verhaal ondergeschikt was gemaakt. Na Origins bleef het stil en dacht ik ze nemen gelukkig weer een break want dat was wel prettig. Ik keek door de break meer uit naar een nieuw deel dan ooit tevoren. Maar vorige week werd duidelijk dat Ubisoft toch andere plannen had voor ons. Na wat gameplay gekeken te hebben, wat info gelezen te hebben ga ik nu even op mijn gemak alles opschrijven over wat ik vind van Assassin’s Creed Odyssey.

Laat ik even kort aftrappen en stil staan bij de reveal trailer die direct de toon zet voor Odyssey. Dit soort trailers worden altijd gemaakt om je een indruk te geven van wat er komen gaat, hoe de sfeer is en ga zo maar door. Denk nog even aan Assassin’s Creed Brotherhood of Revelations van vroeger en kijk dan deze:

Wat mij direct opvalt is dat het nagenoeg oogt als Assassin’s Creed Origins. Sterker nog dit had een DLC kunnen zijn maar dan met iets meer kleur en hier en daar wat tweaks. Navigatie in-game en alles ziet er zo goed als hetzelfde uit. Dit had dus gewoon een standalone DLC/uitbreiding kunnen zijn van Origins. Maar wanneer we wat verder kijken en de gameplay trailer gaan bekijken dan lijkt het toch erop dat Ubisoft weer echt ‘Rogue‘ zijn gegaan. De oude fan snapt wat ik bedoel, voor de nieuwe fans onder ons zal ik dit even kort toelichten.

Assassin’s Creed IV: Black Flag werd destijds enorm goed ontvangen. Een grote open-wereld waarbij je kon varen, plunderen en ga zo maar door. En ja het was een pracht van een game waarbij we kennis maakte met Edward Kenway, dit deel zorgde ervoor dat Ubisoft een nieuwe doelgroep erbij kreeg, want voorheen waren dit alleen de diehard fans die alles van de lore afwist. Black Flag was al wat minder Assassin’s Creed maar het had nog wel zijn ziel. Vervolgens maakte Ubisoft de keus om de nieuwe console generatie in te luiden met een soort van reboot genaamd Assassin’s Creed Unity. Maar ze wilde ook een afsluiter hebben voorop de oude generatie consoles en daar kwam ie dan, Assassin’s Creed Rogue (ja die dit jaar uitkwam in een HD-achtig jasje). Dit deel was nagenoeg hetzelfde als Black Flag, dezelfde look-and-feel maar vanuit het perspectief van The Order. Mijn punt is dat ze destijds in een relatief korte periode Black Flag hebben gepakt en hebben omgedoopt tot Rogue.

Rogue had destijds minder ontwikkeltijd, Odyssey heeft een ontwikkeltijd van drie jaar gehad + natuurlijk de resources van Origins want de basis wat veel en groot is dat komt natuurlijk van Origins die ruim vijf jaar in ontwikkeling was. Laat ik voorop stellen dat ik enorm heb genoten van Origins, dit was en is het mooiste en grootste deel uit de hele serie. Al ben ik nog steeds stiekem meer verliefd op Unity vanwege de looks maar Origins legde de lat wel enorm hoog. Elke opvolger zou zo moeten zijn en beter want elk deel hoort nu eenmaal beter te zijn dan zijn voorganger. Maar wat doet Odyssey nu anders dan Origins? Want het ziet eruit als, het voelt aan als, maar wat maakt dit een waardige opvolger of gewoon niet?

Laat ik beginnen met dat Odyssey er net als Origins schitterend uitziet. Odyssey ziet er echt net even iets mooier en vooral kleurrijker uit. Dat er nu ook keuzes zijn toegevoegd in wat je kan ‘zeggen’ is ook een leuke toevoeging. Daarnaast is het ‘customizen‘ van je personage ook weer erg goed gedaan met veel mogelijkheden. Het feit dat we nu ook eindelijk kunnen kiezen uit twee personages is ook een zeer mooie toevoeging. Bij Syndicate hadden ze al een soort van middenweg gevonden maar Jacob bleef de overhand hebben. Nu kan je kiezen met wie je Odyssey gaat beleven en dat is uniek te noemen en zeker een compliment richting Ubisoft want de lead protagonist hoeft niet altijd een man te zijn. Kort gezegd Odyssey gaat een pracht van een game worden, maar ook Assassin’s Creed waardig?

Laat ik benadrukken dat ik fan van het eerste uur ben en dat ik deze serie een zeer warm hart toedraag en ook alles heb gespeeld en zoveel mogelijk heb gekocht en verzameld en ga zo maar door. En ben zelfs MyCreed gestart vanwege mijn passie voor deze serie. Maar hoe mooi en tof ik zowel Origins als Odyssey vind, of ga vinden, waren en zijn deze titels beide niet meer een Assassin’s Creed game te noemen. Bij Origins kwamen ze er deels nog mee weg door te zeggen “Dit is het begin van alles dus verwacht een Assassin’s Creed game maar pas ver tegen het einde aan.” Het verhaal is waar deze hele serie om bekend maar dit kwam in Origins echt veel te laat tot het niveau wat we kennen. Sterker nog het kwam niet eens in de buurt zoals dit destijds was. Maar oké het was een begin dus prima, de basis voor een goede Assassin’s Creed game is gelegd zou je denken.

Maar nu Odyssey, een pracht van een game maar deze speelt zich ruim 400 jaar voor Origins af. Dan zou het raar zijn als opeens The Brotherhood ook hier weer wordt gevormd, want Origins – de naam zegt het al – hier begon het mee. Alles ervoor telt in feite niet, want als we hier weer de oprichting van gaan zien dan zou dit niet logisch zijn. Dat er opeens Assassins rond zouden lopen is ook geen logica want The Creed/The Brotherhood bestaat nog niet. Het symbool wat we zien heeft de vorm van het origineel maar het mag duidelijk zijn dat het zomaar een ander symbool had kunnen zijn die voor iets heel anders staat.

Wat ik miste en nog steeds enorm mis is dat er geen uitleg kwam van Ubisoft die ook maar iets van dit zou verklaren of zou rechtzetten. Er is geen context gegeven over waarom deze keuze is gemaakt. Want ik kan een miljard opties bedenken waardoor dit wel een Assassin’s Creed game kan worden maar het heeft er alle schijn van dat Ubisoft de naam Assassin’s Creed gewoon gebruikt voor de PR/verkoop. Want een game als dit spreekt aan 100% voor veel gamers, maar was het een nieuwe IP geweest dan is men toch wat terughoudend. Nu plakken ze er een bekende naam op en het verkoopt 100%. Maar als Assassin’s Creed fan ben ik diep beledigd door Ubisoft met de info wat ik nu heb, want Assassin’s Creed draait om het eeuwen oude gevecht tussen The Brotherhood en The Order. Waarbij je middels de Animus via je bloed/DNA de herinneringen van je voorouder herbeleefd, maar niet beïnvloed, want je kan de geschiedenis niet veranderen dit is nooit het doel geweest. Maar door nu keuzes aan te brengen betekend dat het verhaal of wat er afspeelt in het NU niet meer van toepassing zijn. Vroeger was je maar een passagier die gebruikt werd om uiteindelijk The Apple of Eden te vinden en deze in je macht te krijgen.

Nu snap ik, ik klink als een oude fan die zeurt, maar het is zonde om te zien hoe een magistrale en vooral unieke game als Assassin’s Creed zo is veranderd naar een doodgewone open-wereld RPG game. Er zullen ongetwijfeld gamers zijn die hier niet om wakker liggen zoals ik, maar er zijn ook fans zoals ik dit zeker hetzelfde voelen. En het is mijn en zelfs onze taak als MyCreed om elke Assassin’s Creed game te beoordelen als een Assassin’s Creed game. Ik stel altijd de vraag is dit deel Assassin’s Creed waardig? Mag een game als deze of die de eervolle titel Assassin’s Creed dragen in alle oprechtheid. Het antwoord voor Odyssey is volmondig nee. Had gedaan zoals met Skull & Bones, het piraten leven in Black Flag was een succes, dit is eruit gehaald en geperfectioneerd en als een totaal nieuwe IP neergezet. Maar als je goed kijkt zie je dat dit gebaseerd is op Assassin’s Creed IV: Black Flag, nu het een totaal eigen naam heeft gekregen en totaal los staat van komt het ermee weg. Maar wat er nu is gebeurt klopt van geen kant op geen enkel vlak. En tja dat doet mij als fan wel oprecht pijn, hopelijk komt Ubisoft nog met een verklaring of halverwege het verhaal komen we erachter dat we al die tijd spelen met een Templar?… zodat ik erop terug moet komen maar voor nu sta ik achter wat ik hier heb geschreven.

En dan nu … even terug in de tijd met mijn favoriet, Assassin’s Creed Revelations, en deel je mening met mij/ ons!