MyCreed World

Menu
  • Assassin’s Creed
    • Close
  • All Blogs
    • Close
  • MyCreed World and Network
    • Close

Geschiedenis met Assassin’s Creed: De Septembermoorden

Hallo leuke lezers van dit schrijfstuk. Zoals jullie weten, schrijf ik elke maand een stukje over de overeenkomsten in de geschiedenis. Als jullie dat niet wisten, weten jullie het nu. Toen de game Unity werd aangekondigd, was ik heel blij omdat ik altijd een zwak heb gehad voor de Franse revolutie en de mooie architectuur van Parijs. Ubisoft heeft het gevoel van oud-Parijs goed weten te omvatten. Het was er vies, rampzalig en het verschil tussen rijk en arm was er heel goed zichtbaar. Dat maakt het zo interessant om hier een game van te maken en om deze issues aan te pakken. De tijd van de Franse revolutie was een vreselijke tijd voor arm, maar ook voor rijk. Dit zeker omdat je niet wist wanneer jij vermoord zou worden. En met mijn eigen speel stijl, moest je heel erg bang zijn… Maar goed genoeg over de intro want jullie zijn hier om een interessant stukje te lezen en niet om mijn gebabbel aan te horen.

Deze keer schrijf ik over een stukje wat ik altijd wel interessant heb gevonden. Persoonlijk vind ik dat de game het mooi heeft neergezet, maar niet genoeg aandacht aan heeft gegeven. Ik heb het over een level in AC:Unity, dat gelijk loopt met de Septembermoorden. Voor degene die niet zo’n geschiedenis nerds zijn zoals ik, zal ik even uitleggen wat dit zijn.

De Septembermoorden vonden plaats in… je raad het al, Parijs. Anders zou dit niet in Unity naar voren gekomen zijn. De tijdsperiode was erg kort maar dat maakt het zeker niet minder belangrijk. Van 2 tot 6 September in 1792, vonden deze gruwelijke moorden plaats. Een hysterische menigte trok van gevangenis naar gevangenis om de tegenstanders van de revolutie ‘uit de weg te ruimen’ ofwel je deed mee, ofwel je ging dood. Dat lijkt een keuze maar dat was het niet. Want ook al deed je mee, je kon nog steeds vermoord worden door de menigte. En dan op een minder snelle manier dan van een toren gegooid worden of op de galg/strop.

1100! ELFHONDERD mensen. Dit waren vooral de normale mensen zoals misdadigers en bedelaars. Ook vrouwen, kinderen en geestelijk gestoorden werden slachtoffer. Maar er zaten ook hoger geplaatste tussen. Onder andere 30 aristocraten (mensen die een regerende functie  erven en niet verdienen), 250 priesters en geestelijken en 3 bisschoppen. Deze mensen werden vooral vermoord om plaats in de gevangenissen te creëren. Ook op het platteland werden deze moorden niet overgeslagen (volgens verhalen werden de prostituees wel vrij gelaten, want ja die zijn nodig in een samenleving). Naar schatting zijn er nog eens 150 slachtoffers op het platteland geweest. Ongeveer 25% van de geestelijken waren slim genoeg om weg te gaan uit de stad.In het buitenland deden verhalen zich de ronde dat er 12.000 TWAALFDUIZEND! Slachtoffers zouden zijn gevallen. Nu jullie een beetje weten wat de Septembermoorden zijn, zullen we het verband  in de game bespreken.

In de game ga je vrij snel hierover heen, niet wetende dat ze erbij betrokken zijn. Het is een van de makkelijkere levels, maar dat maakt het niet minder leuk. Het is namelijk Sequentie 8, missie 2: Je moet een verboden gebied binnenkruipen en daar Rouille vermoorden. Nadat je dat hebt gedaan, ik leg zo meteen uit hoe, begint sequentie 9 met het achtervolgen van een boot met voedsel. Dit is het enige wat met dit onderwerp gedaan word. Ze hadden hier zoveel meer mee kunnen doen, in een extra missie ofzo. Voor het verhaal is het genoeg behandeld, sinds je je missie voltooid. Je helpt de mensen in Parijs  en je vermoord een Templar. De echte Charles-Frederic Rouille, was een Franse diplomaat die een korte tijd dienst deed als minister van buitenlandse zaken. Hij werd verplaatst tussen verschillende landen tijdens de revolutie, en nam erna het werk weer op in de Franse regering. Hij overleed in 1837 in Parijs.

We weten allemaal dat Asassin’s Creed dingen uit de geschiedenis met een korreltje zout neemt. Dit is toch wel een mooi voorbeeld van hoe AC dingen uit het echte leven haalt, en ze in een goed verhaal zet. In de game is dit een belangrijk punt waarop je de greep van de Grand-Master verder verzwakt. Hij was belangrijk genoeg voor het verhaal en in het echte leven was hij ook wel belangrijk, maar hij heeft verder niks bijgedragen aan de revolutie of een keerpunt gemaakt hierin.

Mijn mening is als volgt: De Septembermoorden zijn een trieste week in de geschiedenis en AC had hier meer aandacht aan kunnen geven door bijvoorbeeld mooie side missions. Het past in het verhaal en het is ook echt gebeurd. De betrokken personen, zijn echt, maar niet hoe het verhaal zich voordoet. Dit level en onderdeel van AC:Unity, krijgt van mij een  7. Door de geschiedenis goed te vertolken, maar de echte persoon met zijn dood anders weer te spiegelen, aangezien deze persoon nog ‘lang en gelukkig’ leefde voor zover dat in die tijd kon.

Jullie zijn geweldig door dit te lezen en naar mijn gezwets te luisteren. Dank jullie wel en tot de volgende keer! Wat ik dan behandel is een verrassing.