MyCreed World

Menu
  • Assassin’s Creed
    • Close
  • All Blogs
    • Close
  • MyCreed World and Network
    • Close

Chapter I: Michael’s eerste 20 uur in Assassin’s Creed Origins

Inmiddels heb ik een kleine 20 uur in Assassin’s Creed Origins zitten. Weinig echte grote missies nog gedaan. Veel zij-missies en uiteraard te paard van het ene deel naar het andere deel gegaloppeerd. Veel dingen verzameld door kleine kampen te overmeesteren. Daarnaast ook heerlijk veel en rustig gejaagd om zo mijn harnas wat sterker te krijgen. Ik trap af met een eerste algemene spoiler-vrije blog uit een reeks van vele die nog komen gaan!

Besturing/navigatie

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, want de besturing is erg pittig. Assassin’s Creed was in de afgelopen jaren een ‘hack en slash’ game op dit vlak. Wanneer je in een gevecht kwam waren het een paar buttons en een vette animatie, vervolgens lager er 20 man lagen om je heen. Nu is dit echt wel even andere koek. Op de Xbox betekent dit dat je nu vooral met de shouder buttons moet gaan werken. Wanneer een vijand uithaalt moet je ook direct je schild erbij pakken of met X wegduiken. Vervolgens moet je getimed terug slaan en wanneer een vijand een hogere rang heeft, nou dan moet je doen wat Connor in deel 3 doet, namelijk wegrennen alsof je leven ervan af hangt. Een vijand 1 op 1 is nog wel te doen echter wanneer het om meerdere gaan op de grond, 2 te paard en dan nog 1 op afstand dan wordt de uitdaging groot. Want ze schieten erg snel en raak met pijl en boog! Zorg ervoor dat je in het begin wat gevechten mijd en focus je op het levelen en upgraden, want als je eenmaal hoger in rang komt dan komen de klappen harder aan bij je vijanden. Al blijft het zelfs na 20 uur erg pittig! Zelf de alternatieve knoppen layout is pittig. Het is soms nog een beetje onhandig klungelen maar dit geeft ook wel een uitdaging want in de eerdere delen was het wel heel erg makkelijk en geen uitdaging.

Als ik dan kijk naar hoe ik navigeer door de wereld, ben ik gewend links onder te kijken waar gewoonlijk een mooie mini map te zien is. Maar dit is ook helemaal alla The Witcher 3, Skyrim en meer van dat soort games geworden. Geen minimap, maar gewoon een lijn bovenaan je scherm die in mijn ogen nog steeds wat onduidelijk aangeeft wat waar is. Dit komt, omdat Origins meer een RPG is geworden dan wat het was en dan is deze besturing en navigatie ook van toepassing. Wel heb ik nu een excuus om de wereld kaart te openen en dan even te genieten van alles waar ik nog heen wil gaan! Kortom het blijft erg wennen omdat ik gewoonweg niet vaak dit soort games speel, maar het is een kwestie van wennen en dan weet je ook niet beter. Het zet vooral de toon binnen Assassin’s Creed dat dit nu echt meer een RPG is geworden.

Spelwereld

Als we kijken naar 10 jaar Assassin’s Creed is dit deel qua spelwereld het grootst, vooral voor mijn gevoel, aangezien ik niet heb gemeten. Voor Origins heb ik een andere open-wereld game van Ubisoft gespeeld, namelijk Ghost Recon Wildlands en deze twee hebben veel gemeen op dit vlak. De manier waarop de spelwereld eruitziet, hoe de overview ‘wereld kaart’ eruit ziet. Hoe de iconen getoond worden en ga zo maar door. Dus het voelde voor mij niet geheel nieuw of anders aan, omdat ik dit gewend was uit Wildlands waar ik meer dan 120 uur in heb zitten. Ook zitten er zeker wat gelijkenissen in Senu (en dit klinkt raar) de drone uit Wildlands: De besturing, mensen taggen etc, maar dan wel dat het aanvoelt als een vogel. Even lekker op je gemak over een gebied heen vliegen, rustig vooruit kijken, dat gevoel is geweldig.

De spelwereld is nog wel typisch Assassin’s Creed, waarmee ik bedoel dat alles dient als een mooi en sfeervol decor. Echter ‘”leven” de mensen echt hun leven nu. Ze gaan boodschappen doen, maken hier en daar een praatje en jawel ze gaan ook naar de wc! Ja dit laatste gebeurt echt, midden in een missie, toen ik een vijand aan het achtervolgen was, zei hij letterlijk wat hij ging doen. Maar even serieus, elk deel ziet er schitterend uit. En overal waar ik kom, geeft mij echt het gevoel dat ik daar ook echt voor het eerst komt. Al kom je er meerdere keren, het blijft anders, ook mede door het dag en nacht cyclus.

Wanneer je te paard gaat langs, of zelfs door, het water en je dan de vogels ziet wegvliegen, krokodillen die opeens wakker schrikken, is gewoonweg een heerlijk gevoel. Eindelijk voelt de wereld aan zoals het hoort! En heeft Ubisoft echt het beste uit de eerdere delen gehaald en vooral gekeken naar Ghost Recon Wildlands. Toen ik deze game speelde dacht ik: Wat als Assassin’s Creed er een beetje van gaat gebruiken. Nou dit is gebeurt en de spelwereld is perfect en beter dan ooit tevoren!

Look en Feel

Ik geef toe dat ik vaak een game beoordeel op hoe het eruit ziet, we leven immers in 2017. En dan horen games er gewoonweg goed en mooi uit te zien. We hebben niet voor niets een prachtige console generatie, dus kom op! Assassin’s Creed Unity vond ik destijds er schitterend uitzien. Syndicate was een achteruitgang op alle fronten, maar vooral grafisch gezien was het een behoorlijke stap terug. Zelf heb ik even een demo gespeeld op de Xbox One X, met uiteraard een 4K scherm erboven en ik dacht ‘Maar ik zit straks met een Xbox One en een 1080P Samsung scherm.’ Nadat ik Origins had opgestart heb ik even de kleuren iets omhoog gezet van mijn scherm en ook de scherpte iets omhoog en de kleuren spatte van het scherm af! Ik was direct die 4K versie vergeten en ik genoot van elke seconden die ik speelde en dit doe ik nog steeds!

Het mooiste aan Origins zijn dan ook de kleine details. De kleding die rustig opwaait en meebeweegt. Wanneer je uit het water komt dat Bayek dan nog even zijn handen droog schut. Wanneer hij van een aardige hoogte springt dat ie dan een beetje stuntelig opstaat en zo zit de game vol van dit soort kleine details. En ja, deze details maken voor mij dat de ervaring beter maakt en het meer tot een volwaardige beleving. Ubisoft heeft laten zien dat ze een mooie grote en vooral levendige Assassin’s Creed game kunnen maken.

Tijdelijke eindconclussie

Voor nu sluit ik mijn eerste blog af en duik ik verder in de wondere wereld van Assassin’s Creed Origins in het prachtige oude Egypte. Ik moet echt toegeven dat Origins er schitterend uitziet, en dat het extra jaartje echt heel veel goeds heeft gedaan. Er zijn nog wat dingen waar ik het over wil gaan hebben, maar dit doe ik in latere blogs i.v.m. de spoilers. Qua verhaal moet ik toegeven dat er ik nog niet heel erg ver in ben, puur door alles wat er omheen gebeurd. Wel merk ik dat het verhaal en de hele lore van Assassin’s Creed soms heel genuanceerd erin is verwerkt.

Zou dit dan echt de reboot van de serie zijn?! Zou dit dan nu een nieuwe lijn uitzetten? Ik hoop het. En dat we nog 10 jaar kunnen genieten van deze prachtige serie. Ubisoft kan het, ze moeten dit aanhouden en de game uitbrengen wanneer ze er klaar mee zijn, want dit is een pracht van een game. Of dit ook het beste is uit de serie, daar ga ik zeker nog op terug komen, nu zeg ik voorzichtig ja …

Tot de volgende blog!