MyCreed World

Menu
  • Assassin’s Creed
    • Close
  • All Blogs
    • Close
  • MyCreed World and Network
    • Close

Chapter II: Assassin’s Creed Odyssey Break?

Inmiddels zijn we aanbeland in 2018 en zijn games van ongekende hoogte. De productie waarde is enorm, de games zijn gigantische projecten geworden. Games als Assassin’s Creed Odyssey of zelfs een Red Dead Redemption  zijn voor ons “normaal” geworden. Maar dit wilt niet zeggen dat ik dit voor lief neem. Want er werken honderden mensen aan dit soort projecten. En die zijn elke dag bezig met hun vak en beoefenen hierdoor oprecht topsport. En toch moet ik nu schrijven dat ik voorlopig stop met het spelen van Assassin’s Creed Odyssey. Waarom?! Lees vooral verder hiervoor 🙂

Origins

Voor mij was Origins vorig jaar baanbrekend. Het maakte oprecht veel indruk op mij en dan met name hoe de spelwereld in elkaar zat. De mogelijkheden, alle zij missies, de gehele sfeer, het plaatje klopte. Wat niet klopte was het verhaal deze kwam veel te laat op gang. Ook de moderne tijd was echt flinterdun en had weinig te maken met Assassin’s Creed. En ik snap dat dit het begin is/was van hoe The Brotherhood is ontstaan, maar dit kwam te laat op gang. Voor mij voelde het aan “oké ik speel even een uurtje of 120 en dan tegen het einde krijg je in een uur tijd te zien hoe het symbool is ontstaan”, etc. Begrijp mij niet verkeerd, de game is schitterend. De mogelijkheden zijn waanzinnig! Hier heb ik niks op aan te merken, echt! Maar ik miste de Assassin’s Creed vibe, de twists, de moderne tijd, dat soort dingen miste ik enorm. Maar ik accepteerde dit deels, want ik had waanzinnig veel plezier aan Origins. Wel een gemiste kans qua verhaal, want als Ubisoft één ding kan is het een verhaal binnen Assassin’s Creed schrijven en ook realiseren.

Odyssey

Dit jaar kwam Ubisoft opeens met de aankondiging van Odyssey. En dit was geen vervolg waar iedereen op hoopte nee dit speelde een paar honderd jaar voor Origins af. Dus ze brengen een origins verhaal uit om vervolgens dit te overrulen met weer een soort van origins verhaal? Maar er werd een beetje doorgeschemerd dat dit zou gaan om de artefacten van “The Ones Who Came Before.” En er zouden geen Assassins of Templars inzitten, want de Assassins bestonden nog niet, want deze maakte pas hun intreden in Origins (een paar honderd jaar later). Zou het dan toch gaan om de Templars wat ik had verwacht/gehoopt? Geen idee, dit kan nog, maar dit zal ik voorlopig ook nog niet weten want ik ben gestopt met het spelen van Odyssey.

Dit heeft te maken met twee dingen. Dit omdat Red Dead Redemption 2 pas is uitgekomen en ik keek hier al jaren naar uit. En omdat ik Odyssey teveel vind lijken op Origins. Ondanks dat het zich afspeelt in het oude Griekenland voelt en ziet het er voor mij hetzelfde uit. Het lijkt gewoonweg teveel op elkaar. Stel ze hadden de gehele setting op het oude Japan of China afgestemd dan was het echt een verschil geweest. Voor mij voelt het aan als “ja dit ken ik al, ja dit voelt aan als”. En dit is wat ik bedoelde in mijn introductie want ik wil niet oneerbiedig overkomen richting Ubisoft, of als een verwend kind hier staan schreeuwen van “VROEGER WAS ALLES BETER!“. Want dat is natuurlijk niet zo. Assassin’s Creed is een schitterende game geworden en als ik dit vergelijk met het origineel uit 2007 is het echt gigantisch geëvolueerd naar een gigantische game.

Maar ik ben fan en ik speel Assassin’s Creed vanwege het verhaal. Het feit dat we in de Animus stappen om vervolgens terug te gaan naar het verleden. Om de herinneringen van een Assassin te herbeleven. Leuke toevoeging is dat we nu keuzes kunnen maken. Alleen is het raar dat we nu het verleden kunnen beïnvloeden en kunnen herschrijven. Had dit bijv. dan ook consequenties voor wat er met Altaïr is gebeurt of met Ezio? Want we spelen immers met het verleden ruim voor Origins. Ik mis en blijf dit zeggen dat we via The Animus terug gaan en dat het heden er ook toe doet. Nu is het heden er zo los in verweven dat niemand dit echt opvalt. Bij Origins konden we op z’n minst nog de Animus even verlaten. Nu kan dit niet meer, nu moeten we wachten tot een bepaalde missie en PLOTS wordt je wakker in het heden.

Het is niet dat ik stop met Assassin’s Creed, het is niet dat ik de serie nu haat of zelfs afschrijf. Ubisoft had beter dit jaar kunnen skippen, en met een setting kunnen komen die echt heel anders aanvoelt. Zoals Japan, China, Rusland of Mexico ik noem een aantal uiterste omdat dit echt een totaal andere sfeer geeft. Ook hadden ze dit in 2019 moeten uitbrengen, ze hadden met Origins een goede beurt gemaakt en ook mede door de break die ze namen. En dan toch zetten ze weer alles op alles om het dit jaar uit te brengen. Met veel DLC’s en een remaster van Assassin’s Creed III in het voor uit zich. Ook deze remake had gewoon ergens met kerst in 2019 moeten uitkomen niet direct na de laatste DLC. Assassin’s Creed Origins en Odyssey zijn beide beesten van games. Zien er schitterend uit, maar het mist het element wat Assassin’s Creed, Assassin’s Creed maakt.

Ik zal zeker Odyssey ooit weer oppakken en zal zeker alles gaan uitspelen maar niet meer dit jaar. Ik neem een korte break, speel Red Dead Redemption 2 dit jaar en dan pak ik Odyssey weer op. Jammer, dat wel, ik zal het missen en zal ook zeker het schrijven voorlopig missen maar ik ga niet met tegenzin spelen. Let ook op, dit is mijn persoonlijke mening en ik spreek niet namens iedereen hier binnen MyCreed of als eigenaar van MyCreed, nee ik schrijf en spreek namens mijzelf. Want fan of niet ik speel niet met tegenzin, want dit gaat dan tegenwerken. En ik weet zeker wanneer ik een kleine break heb genomen en Red Dead uitgespeeld heb, ik Odyssey weer erbij pak en dan helemaal uitspeel. En dan pak ik het schrijven ook weer lekker op wat Odyssey betreft! Laat je ook niet ontmoedigen door mijn blog en mening, want de game is echt mooi, alleen het is even niet mijn ding.

Deel zeker je mening met ons/mij op Facebook over hoe jij Odyssey ervaart 😉