MyCreed World

Menu
  • Assassin’s Creed
    • Close
  • All Blogs
    • Close
  • MyCreed World and Network
    • Close

Blog: Assassin’s Creed Syndicate presentatie E3 #1

Vorig jaar maakte Assassin’s Creed Unity zijn debuut tijdens de Microsoft persconferentie. Maar dit keer geen gameplay nee we moesten wachten op Ubisoft. En dat deden we, we wachten en wachten en wachten, viel in slaap, schrok wakker en zag een aantal toffe titels voorbij komen. Nu dacht ik “nu heb ik Syndicate gemist …” Maar wat blijkt Syndicate kwam pas aan het eind …

Laat ik voorop stellen dat ik het in deze blog niet ga hebben over Assassin’s Creed Syndicate maar vooral over de manier waarop deze game weggestopt werd. Alsof men zich ervoor schaamde! Assassin’s Creed is inmiddels uitgegroeid tot de nummer één van Ubisoft. Elk jaar komt er weer een prachtig nieuw deel uit. Met elk zijn voor en nadelen uiteraard, maar over de algemene linie is elk nieuw deel ook echt iets nieuws.

Assassin’s Creed Unity werd destijds met veel bravoure gepresenteerd, het was immers het eerste deel die op de ‘next-gen’  consoles uit zou komen. Weken voor de E3 zagen we een prachtige CGI trailer gevolgd door veel informatie. Op de E3 bij Microsoft werd Unity in al zijn glorie getoond. Ook werd de traditie dat de Playstation leading platform was doorbroken. Geen exclusieve content meer naar de Playstation of zelfs de Xbox. Welk platform je ook heb, je mist geen content zoals dit in het verleden wel was.

Ook werd er afscheid genomen van het ‘verleden’, Desmond Miles, Ezio, Altaïr en noem ze maar op deze spelen geen rol meer in Unity. Dit werd zelfs in-game door Arno ook aangehaald.

blog-michael-animus-4

Een klein detail, een klein gesprek maar hier werd wel heel duidelijk gemaakt aan jou als gamer dat we het vanaf nu heel anders gaan doen. Zo zijn de missies meer dynamischer geworden en is het niet meer volg A, B enz. Als ik wil kan ik direct naar C gaan bij wijze van spreken. Dat Unity tijdens de launch alle problemen kreeg die je kan bedenken had niemand rekening mee gehouden. De ene patch na de andere kwam, consoles die vast sloegen. Textures die niet werden ingeladen, co-op / multiplayer die niet van de grond kwam. De app die voor veel problemen zorgde. En ga zo maar door. Unity was ondanks dat het er mooi uitzag, een andere aanpak toonde volkomen mislukt. Lees Assassin’s Creed Unity, blog serie met Michael nog eens na om hier een wat beter beeld over te krijgen.

We kunnen stellen dat Ubisoft dit niet nogmaals kon veroorloven. Want dit zorgde immers voor een flinke klap richting Ubisoft en natuurlijk Assassin’s Creed zelf. Vooral als we een klein verleden erbij halen: The Division wat telkens werd uitgesteld (die nu weer getoond is maar grafisch gezien veel minder is, echt veel minder). Watch_Dogs die er prachtig uitzag en die bij de launch in vergelijking tot de eerdere beelden er echt slecht uitzag. Ubisoft wist dat als ze het vertrouwen wilde terug winnen dat ze flink op de rem moesten trappen. En dit hebben ze gedaan maar als je het mij vraagt heeft de bestuurder veel te hard op die rem getrapt, want waar was Assassin’s Creed?!

CGI versus Gameplay

Laten we voorop stellen dat Assassin’s Creed inmiddels op een bepaalde speciale manier wordt gepresenteerd. We hebben de CGI trailer(s) en we hebben de gameplay trailer(s). Inmiddels zijn we hier aan gewend, inmiddels weten we wat het verschil is en waarom. De CGI is echt bedoeld om een impressie te geven. Hoe de sfeer zal zijn, hoe de setting aanvoelt, maar niet hoe de game er zo op het scherm uit komt te zien. Vervolgens komt de gameplay, dit is een demo die opgenomen is of op dat moment “live” gespeeld wordt. Dit is vaak hoe het uiteindelijk eruit komt te zien. Nu zijn ze voorzichtig geworden en staat eronder ‘Pre-Alpha footage’ tenminste dit stond in de trailer van 12 mei:

ac-alpha-1

Nu in de nieuwe walktrough trailer is deze regel opeens verwijderd. Waarvan ik dus nu uitga dat wat ik nu zie, dat dit minimaal het eindresultaat is. Of er moet ergens toch een regel verstopt zijn dan zal ik dit hier aanpassen. Maar ik kan er niks over vinden in deze trailer:

En nu vraag je, jezelf af waar komt deze trailer vandaan? Want we zagen toch alleen maar tegen het einde van de show de CGI trailer?
Precies dat klopt helemaal en dan komen we meteen aan mijn punt, ergernis van de presentatie van Ubisoft. Want deze walktrough heb ik nu een paar keer bekeken en de game ziet er schitterend uit. Het ziet er in sommige punten nog beter uit dan Unity.

Normaal gesproken wordt er nog behoorlijk lang stilgestaan bij Assassin’s Creed, en dan kijk ik even terug naar vorig jaar:

En kijk heel even terug naar hoe ze dit nu hebben gedaan:

Het verschil is gigantisch, in 2014 was Ubisoft nog trots op Assassin’s Creed en werd dit ook op een mooie en goede manier gepresenteerd. Er werd veel tijd en veel aandacht aan besteedt. Precies zoals het hoort, nu zeg ik niet dat het de gehele show moet domineren maar een game als deze verdient zeker tien minuten aan het begin of halverwege de show. En niet zoals nu even een korte CGI video met een kort praatje van oke we hebben ook nog een nieuw deel, je kan het spelen hier op de E3 of ergens in Europa via die tour.

De manier waarop Ubisoft heeft gepresenteerd heeft mij niet een mindere fan gemaakt van deze franshise. Maar het heeft mij wel aan het denken gezegd. Want waarom doet Ubisoft dit? Nu Syndicate zo gestript is, en hun belofte nu is dat ze zich helemaal hebben gefocust op de singleplayer kunnen ze dit wel waarmaken? Krijgen we dadelijk een volledig gestripte Assassin’s Creed zoals Altaïr in het eerste deel ook begon? Geen rang, geen naam, geen betekenis meer? Of gaat Syndicate zich bewijzen zoals Altaïr ook moest doen?

Er zijn nog zoveel vragen, en geen antwoorden en dit was DE kans voor Ubisoft. Ze hadden Assassin’s Creed weer op de kaart kunnen zetten door dezelfde opzet als vorig jaar te gebruiken. Met als afsluiter, een zeer korte teaser van de film. We zagen immers veel posters hangen op foto`s van de E3. Een teaser van 10 seconden met daarop de naam en wanneer deze film komt dat had de show compleet gemaakt.

En nu pik ik een traantje weg en ben ik diep teleurgesteld in de manier waarop een bedrijf als Ubisoft omgaat met hun nummer één game. Is dit een voorbode op dat we langzaam afscheid moeten gaan nemen van deze franchise? Of is Ubisoft echt een slechte bestuurder geweest die echt te hard op de rem heeft getrapt? Heb jij nu nog vertrouwen in Assassin’s Creed Syndicate maar vooral in de toekomst van deze serie?

Want eerlijk is eerlijk de game aan zich, wat we hebben gezien ziet er schitterend uit.
Maar hier ga ik heel snel op terug komen aangezien ik even de beelden nog een keer moet bekijken want tja zelfs de Hoeden mysterie heeft een vervolg gekregen!