MyCreed World

Menu
  • Assassin’s Creed
    • Close
  • All Blogs
    • Close
  • MyCreed World and Network
    • Close

[Blog] Assassin’s Creed de film, Achievement unlocked! (met spoilers!)

Tien jaar geleden maakte ik kennis met Assassin’s Creed. De games grepen mij direct aan met als resultaat dat ik direct weg was van de serie. Het verhaal, karakters, sfeer, de strijd tussen Assassijnen en Tempeliers, prachtig gewoon. Inmiddels zijn we tien jaar verder en hebben we twee mini-films gehad. Vele games, veel merchandise maar een speelfilm?! Precies, die was er nog niet! Op 11-01-2017 was het voor mij zover, ik zat klaar om de film in 3D en IMAX te gaan zien. En ja ik ga los op alle fronten dus let op; spoilers!

De film is een ode aan de game-serie, en is met respect behandeld. Zowel de “Assassins” Assassijenen als “Templars” Tempeliers komen zeer goed en realistisch naar voren. Heb je nog nooit een game gespeeld? Dan wordt dit onderdeel direct helder en duidelijk uitgelegd.

Alles wordt op een mooie en realistische manier uitgebeeld en verteld. Het voelt ook niet aan als een gameverfilming. Het ligt er niet bovenop, zoals bijvoorbeeld in de film Hitman, hier zie je dat het zo sterk gebaseerd is op de game. Ook dat de game zelfs gespeeld wordt in de film. Of als we dichter bij huis kijken naar de Prince of Persia film, ook gebaseerd op de game (voorloper van Assassin’s Creed). Deze film was ook té qua film/game. De nadruk ligt bij veel gameverfilmingen teveel op de game, die ze nadoen. Deze film pakt de game-serie en laat het soms op de juiste momenten los. Hierdoor is het een eigen verhaal en is het onderdeel van het Assassin’s Creed universum.

De film laat de game-serie met rust, met genoeg verwijzingen naar de serie en onderdelen en zelfs personages. Voor een niet Assassin’s Creed fan valt dit niet op, voor een fan zoals ik zie je continu kleine belangrijke details en verwijzingen wat het voor de fan echt een mooie film maakt.

Introductie Callum Lynch

We maken kennis met Callum Lynch, die afstamt van Aguilar de Nerha die inmiddels al 500 jaar geleden is overleden. Zijn rol als Assassin speelt zich af tijdens de Spaanse Inquisitie. In het heden met Callum Lynch wat zich afspeelt in 2016. Wacht Callum letterlijk op zijn dood, aangezien hij ter dood veroordeeld is. Dit omdat hij iemand heeft vermoord, en zoals hij het zelf zegt “hij was maar een pooier dus .. ” En hier moeten we het helaas mee doen, we krijgen weinig achtergrond en of diepgang als het aankomt op de karakters. Wat op zich jammer is en naar mijn mening wel beter had gekund. Dit geldt overigens voor alle karakters, we stappen letterlijk in het leven van al deze karakters. Dit komt misschien in het volgende deel. Laten we hopen van wel, want meer achtergrond informatie is wel wenselijk, zeker voor ons fans. Want welke rol hebben Callum, Aguilar en de familie Rikkin e.d. gespeeld?

Wel krijgen we iets meer van Aguilar te zien. Zo zien we hoe hij zich bij de Brotherhood aansluit. We zien dus het ritueel om ingelijfd te worden als een echte Assassin van de Brotherhood. Ook hoe hij zijn vinger opgeeft voor de Brotherhood, wat geheel volgens eigen Spaanse traditie gaat. En ook geheel in de Spaanse taal. Wat voor filmbegrippen wel uniek is. Aangezien er meestal Engels/Amerikaans wordt gesproken maar dan met een accent of iets wat Spaans klinkt. Dit maakt de film, en ook dit deel van de film is origineel en goed.

De Spaanse Inquisitie wat een grote happening was, wordt als decor gebruikt in de film. Want je krijgt weinig tot niks mee. Wat is er aan de hand, waarom dit en waarom dat. Hier komt geen uitleg over. Wat enigszins wel wat jammer is, al zou het even in een paar minuten verteld of samengevat worden dan hadden we op z’n minst wat diepgang. Dit is tenslotte waar de game-serie beroemd om is geworden. Het vertellen van grote evenementen over de hele wereld, honderden jaren geleden.

Maar zoals eerder gezegd in de game hebben we tientallen uren om dit alles te ontdekken. En dit is en blijft een film, veel uitleg is gewoon niet mogelijk. Misschien hadden ze beter een drieluik kunnen maken zoals bijv. de Lord of the Rings serie. Echter weten we niet wat de planning is van de film-serie en gaan we deze uitleg nog krijgen. Was deze film bedoeld om de deur te openen naar het witte doek. Een introductie film van wat we kunnen verwachten? We gaan het zien, een vervolg dat staat al op de planning dus dat is een kwestie van afwachten.

Game versus Film

Wanneer we de game en film naast elkaar leggen zien we hier en daar wat verschillen. Maar de verschillen zijn niet enorm of zelfs groot. De Animus is het belangrijkste onderdeel wat volledig afwijkt van wat we ooit zagen. Wel zien we de “oude” Animus op de achtergrond, echter voor de film hebben ze de keus gemaakt om een eigen te ontwerpen. Dokter / CEO Alan Rikkin die verantwoordelijk is voor Abstergo Foundation (niet Entertainment zoals in de games) heeft samen met zijn dochter Sofia Rikkin deze nieuwe Animus ontworpen. Middels dit nieuwe ontwerp kunnen ze bijna live meekijken wat er gebeurt en hoe het gebeurt. Met allerlei projectoren kan iedereen meekijken en ervaren wat er deels gebeurt. Dit maakt het kijken naar de Animus uiteraard een stuk interessanter! Iets wat ze voor de film ook wilde, want iemand die op een stoel ligt is natuurlijk enorm saai.

Hoe Abstergo werd vormgegeven was perfect. Het was niet zo overdreven high-tech als we zagen in Assassin’s Creed IV: Black Flag. Abstergo was hier te vrolijk, te high-tech, maar het paste enigszins wel bij het avontuur van Edward Kenway. In de ‘Caribbean’ etc. de kleuren waren mooi, vrolijk en daar paste dit Abstergo kantoor enigszins wel bij. In de film is het een ander verhaal, het ziet er grauw en simplistisch uit. Je ziet veel high-tech maar het is op een mooie manier verwerkt en totaal niet storend. Het gebouw van buitenaf ziet er typisch Abstergo uit. De mooie puntige vormen. En het zat vol kleine verwijzingen en voorwerpen van de game-serie. Zo zien we een deel van de kleding van Arno. Talloze wapens, de gauntlets etc.

Uiteraard draaide alles net zoals in de games om de Apple of Eden. Rikkin is in opdracht van de ‘ouderen, de hogere macht binnen Abstergo’ opzoek naar de Apple of Eden. Hij en zijn dochter slagen hierin. We zien de Apple of Eden nu voor het eerst zo dichtbij. Wanneer je de film in 3D kijkt dan komt het echt heel dichtbij en zien we het nu ook in het “echt”.

Parcours, bewegingen, gevechten, Leap of Faith wat allemaal in de games zit, is volledig overgezet naar de film. In de trailer kwamen sommige bewegingen iets te overdreven over, maar in de film is dit perfect uitgewerkt. Alles klopt aan al deze onderdelen en ja je hoort de adelaar wanneer de Leap of Faith wordt uitgevoerd!

Kortom er is goed gekeken naar de game-serie en naar de belangrijke aspecten wat Assassin’s Creed maakt. Vooral het parkour/gevechten etc. delen die zijn in een game ‘eenvoudig’ te maken. Maar nu heb je te maken met echte mensen en kunnen die de bewegingen maken? Of neemt de CGI het deels over etc. Dit is goed gelukt om dit mooi in beeld te krijgen.

Eindoordeel

De film had slechter maar ook beter gekund. Maar voor een eerste deel, een begin van de vertaling van de game-serie naar het witte doek hadden ze dit gewoonweg nu niet beter kunnen doen. De druk was natuurlijk enorm hoog, er stond veel op het spel voor de game-serie/naam en voor Ubisoft zelf. In mijn ogen is dit zeker een zeer geslaagde film, en ook een geslaagde film die gebaseerd is op de Assassin’s Creed game-serie.

Ik heb persoonlijk enorm genoten van alles wat ik zag. Ook kijk ik uit naar de Blu-Ray versie zodat ik echt op mijn gemak de film nogmaals kan zien. En dan vooral weer genieten van deze sterke achievement van Ubisoft en iedereen die deze film mogelijk heeft gemaakt! Laten we hopen op een nog beter vervolg, een serie (Ubisoft en Netflix zijn al in gesprek) en uiteraard een mooie mix tussen de toekomstige games en alles wat nog komen gaat.